+31 6 24551303
De aan Lao Zi toegeschreven Daodejing ofwel Toa Teh Jing (‘Het canonieke schrift over de Weg en zijn kracht’).
Lao Zi’s Daodejing, die vaak ook als Lao Tse— ‘de oude meester’ — wordt aangeduid, is een zeer korte tekst van onduidelijke oorsprong, waarin het taoïstische gedachtegoed in de vorm van paradoxen en aforismen wordt uiteengezet. Het boek is van ongeveer 700 vChr. en is uiteindelijk later onderverdeeld in 81 paragrafen. In een ouder stadium bestond het uit doorlopende tekst.
Het deels door Zhuang Zi (ca. 369–ca. 286 v.Chr.) geschreven boek Zhuangzi, De volledige geschriften.
Zhuang Zi is op tal van vlakken een tegenhanger van de Daodejing. De boodschap is veel minder politiek van aard, en stilistisch getuigt het boek van een verbluffende rijkdom. Met zijn sprankelende dialogen, zijn diepgravende uiteenzettingen, zijn poëtische passages, zijn spitsvondige anekdotes en zijn alomtegenwoordige humor is het een van de absolute hoogtepunten van de Chinese literatuur.
De geschriften van LieZi worden zeer gewaardeerd omdat ze de kerngedachten van de taoïstische filosofie zo aanschouwelijk weten te illustreren. LieZi, de jongste van de drie taoïstische klassieken, is ook de meest praktisch georiënteerde.
De Toa Te Ching ofwel Daodejing is het bekendste taoïstische boek van filosoof Lao Zi. Het bevat 81 passages over het leven met Toa en zijn deugd, de Weg. De grondbeginselen van het taoïsme. Het boek dateert uit ongeveer 700 vChr.
Luke Chan geeft zijn eigen specifieke uitleg bij de verzen in het engels. Op YouTube zijn ook (grappige) filmpjes van Luke Chan te zien.
Zhuang Zi’s geschriften behoren tot de oudste taoïstische teksten. Men neemt aan dat ze gedurende de vierde en derde eeuw voor onze jaartelling zijn geschreven. De geschriften van Meester Zhuang zijn uitgewerkt met allerlei korte verhalen, filosofische beschouwingen, tweespraken, mystieke gedichten en wetenschappelijke observaties, alle doorspekt met wonderlijke en humoristische elementen.
Deze geschriften worden beschouwd als de meest praktisch georiënteerde van de taoïstische geschriften met anekdotes en dialogen over de menselijke condities, het genieten van het leven, omgaan met de dood, de relatie tussen illusie en werkelijkheid en waardeoordelen.
De I Tjing ofwel Ji Ching is een orakelboek dat bestaat uit 64 hexagrammen met raadgevingen. Stel jezelf een vraag en gooi 2x met 3 muntjes kop of munt. Vervolgens nogmaals hetzelfde waardoor 2 hexagrammen na elkaar ontstaan. De bijbehorende teksten geven raad.
Een plaatjesboek over een kleine vis die argeloos in de zee zwemt en gaat ontdekken hoe het ware bewuste leven is. Meester verteller Alan Watts wenst: “may you, like this little fish, always dance in the joy of your true element”.
Sinoloog Jan De Meyer vertelt in verschillende literaire filosofische verhalen de antwoorden van Wunenzi op vragen als hoe te leven zonder te lijden in tijden van oorlog en chaos? Het boek is geschreven tijdens de Tang-dynastie in China, van 618 tot 907 nChr.
Van de 5 elementen is het element water dat met de emotie angst te maken heeft. Een taoïstische kijk op het meest Yin-element water en haar uitingen.
Van de 5 elementen is het element hout dat de mogelijkheid tot woede-aanvallen kan leiden en lijden. Hout staat voor groei maar kan ook ongeduld in zich dragen dat tot woede kan leiden.
Niet alleen het concept Toa proberen te begrijpen maar ook in het dagelijks leven ermee te experimenteren. Het ervaren van Tao, de Weg ofwel het Pad. Van Alan Watts is veel prachtig audiomateriaal beschikbaar dat door hemzelf in het engels is ingesproken.
Tao betekent de Weg. Wat is de Weg? Waarom is niet-doen de beste manier om iets te doen? Wat is de plaats van de mens in de natuur? Aan de hand van 50 citaten probeert Jan De Meyer hierop antwoord te geven.
De Nederlandse taoïst Kristofer Schipper beschrijft in heldere taal de geschiedenis van deze Chinese leer. Hij verdiept zich in de rituelen en in de elementen waaruit de leer is opgebouwd, zoals de grote aandacht voor het menselijk lichaam en de kosmologie. Dit boeiende boek is gebaseerd op diverse taoïstische geschriften en is daardoor zowel een uitstekende inleiding voor buitenstaanders als waardevol materiaal voor wie al vertrouwd is met de filosofie van het taoïsme.
Over de belangrijkste denkers en tradities van China in de afgelopen 30 eeuwen. Aan bod komen vragen als: Hoe dachten de oude Chinezen over de wereld? Hoe verschillen die ideeën van westers denken? Waarom is dat nu juist belangrijk om te weten?
Door 4 auteurs worden de werken van Loa Zi, Zhuang Zi, Liezi en Wunengzi besproken. Daarin vooral ook aandacht voor het begrip wuwei, doen door niets geforceerd te doen.
De oude taoïsten kwamen met een antwoord dat ook in onze tijd verrassend actueel is: ‘Wij leven in een wereld die tijdelijk is, maar deze wereld is niet de enige werkelijkheid. Wij maken deel uit van een oneindig groot veld van zijn.’ De oude taoïsten raadden aan de weg van Innerlijke Alchemie te gaan waarbij de hele mens is betrokken: zijn denken, voelen, handelen, maar ook zijn lichaam. De mogelijkheid tot één maken komt vanuit de kracht die van Tao uitgaat. Bij ons mensen is dat in ons hart.
☯️ Hart voor Toa door Elly Nooyen en Peter Huijs
☯️ Weg in Toa door Elly Nooyen
☯️ De wijsheid van het grondeloze Toa door Peter Huijs
☯️ Misteriën van Tao en de Daodejing door Elly Nooyen en Henri Borel
☯️ De chinese gnosis door J. van Rijckenborgh en Catharose de Petry
☯️ Confucianisme / Een inleiding in de leer van Confucius door Coen Simon en Karel L. van der Leeuw
☯️ Confucius, Mencius, Loazi, Zhuangzi en Xunzi / Selected passages from the Chinese Philosophers in The Path door Michael Puett and Christine Gross-Loh
☯️ Each journey begins with a single step door Deng Ming-Dao
☯️ Chronicles of Tao / The secret life of a taoist master door Deng Ming-Dao
☯️ Five elements, six conditions door Gilles Marin
☯️ Traditionele Chinese geneeskunde door Michael Grandjean en Klaus Birker
☯️ Secrets of the Tai Chi circle / Journey to enlightenment door Luke Chan
☯️ Toaïsme / De weg om niet te volgen door Patricia de Martelaere